Nowości książkowe

 

 

 

Astrofizyka dla zabieganych

astrofizyka-dla-zabieganych,pd,798924

 

Fizyka – to zmora wielu uczniów. A co dopiero powiedzieć o astrofizyce? Jest to wiedza tajemna, którą posiąść mogą jedynie najtęższe umysły tego świata i… zwykli śmiertelnicy, którzy zapoznają się z książką Grasse. Dzięki niej można zrozumieć, jaka jest natura przestrzeni i czasu, gdzie we wszechświecie umiejscowiony jest człowiek i jak wszechświat wpływa na nasze życie.

Tak naprawdę niewielu z nas zastanawia się nad tym, czym dla nas jest kosmos i jak oddziałuje na nasze życie – a przecież to on warunkuje to, jaki mamy humor, czy czujemy się dobrze, jaka aura nas otacza. „Astrofizyka dla zabieganych” w prosty sposób tłumaczy trudne do zrozumienia zagadnienia i pokazuje na przykładach omawiane kwestie. Dzięki niej nagle okazuje się, że to, co jest tak daleko, staje się nam bliższe.

 

 

Komeda. Osobiste życie jazzu

 

komeda-osobiste-zycie-jazzu,pd,828609

 

Magdalena Grzebałkowska na tropie utalentowanego twórcy muzyki filmowej. Komeda, to książka, ukazująca gorący talent w konfrontacji z zimną rzeczywistością.

Z wykształcenia lekarz, ale w sercu od zawsze grała mu muzyka. Komeda swoją karierę filmową zaczął od współpracy z Romanem Polański i w ten sam sposób ją zakończył. Wszystko, co o nim wiemy, pochodzi ze wspomnień jego żony. Grzebałkowska chce to zmienić, dlatego wyruszyła w świat, aby dotrzeć do ostatniego żyjącego świadka, który widział tragiczną śmierć Komedy. Niezwykle wnikliwa i drobiazgowa praca dziennikarki, wyłania obraz człowieka, który dla muzyki zrobiłby wszystko. To świetnie napisana biografia, od której nie sposób się oderwać.

 

5 składników. Gotuj szybko i łatwo

5-skladnikow-gotuj-szybko-i-latwo,pd,790834

 

Amatorzy dobrego jedzenia, mający mało czasu na jego przygotowanie, powinni sięgnąć po ostatnią książkę kulinarną Jamiego Oliwiera. Pozycja pt. 5 składników. Gotuj szybko i łatwo inspiruje do tworzenia wykwintnych potraw w krótkim czasie.

Podstawą wszystkich receptur jest pięć składników. Przy ich użyciu, autor stworzył intrygujące przepisy na przystawki, dania obiadowe i desery. Wszystkie potrawy cechuje błyskawiczny czas przygotowania oraz niski poziom trudności. Niemożliwe? Kucharz twierdzi inaczej. Można go sprawdzić testując przepisy z tej książki kulinarnej.